A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

ІГРИ НА РОЗВИТОК ЛОГІКИ ТА МИСЛЕННЯ

Дата: 27.05.2022 13:21
Кількість переглядів: 674

 

 

Дитячі ігри на розвиток логічного мислення можуть здатись вам досить простими, але саме вони сприятимуть тому, щоб мислення дитини, в подальшому легко обробляло найскладніші процеси аналізу та синтезу інформації і вправно справлялося з усіма завданнями навчання.

Завдання та ігри для розвитку логіки повинні вдосконалювати здібності дитини до аналізу, порівняння, узагальнення. Логічне мислення допоможе дитині не лише усвідомити нову інформацію, а й приймати вірні рішення у нестандартних ситуаціях або просто вміло організовувати свій побут, долати побутові труднощі.

В основному всі завдання та ігри на розвиток логіки базуються на використанні предметів, картинок, з наданням усної інструкції. Отже, які саме завдання та ігри можна пропонувати?

Ігри на розвиток логіки:

?1. Завдання на сортування – відсортувати предмети за розміром, основними кольорами, формами, матеріалами, властивостями текстури, за довжиною або шириною, за температурою, за такими характеристиками, як «чистий – брудний», «мокрий – сухий» тощо.

? 2. Завдання з класифікації предметів та зображень на картинках (тематичних картках) за загальною ознакою – відібрати предмети (зображення) однієї групи: фрукти, овочі, рослини, тварини, взуття, одяг тощо. Також варто вводити завдання на виділення предмета, картинки за відмінними від загальної групи характеристиками («Що тут зайве? Чому?»).

? 3. Завдання на аналіз логічних процесів – використовуйте тематичні картинки із сюжетними лініями побутових ситуацій (вранці ми умиваємось та чистимо зуби, вдень ми одягаємось і йдемо гуляти тощо).

? 4. Ігри на логічну відповідність - у цьому можуть допомогти як картки, так і книги, спеціальні розмальовки або навіть звичайні предмети. Наприклад, з'єднаємо дорослих тварин з їхніми малюками («Де чиє дитинча?»), з'єднаємо картинки з тваринами та їх їжею («Хто що їсть?»), знайдемо пару рукавичках (шкарпетках) за кольором («Знайди пару»), з'єднаємо дві миски однакової крупи, знайдемо однакові предмети по запаху, знайдемо другу половинку, щоб вони створили єдиний предмет, знайдемо з групи такий самий предмет, як зразок тощо.

? 5. Ігри на дії та наслідок - задуємо свічку, дуємо на мильну бульбашку, щоб вона змінила напрямок польоту, керуємо машинкою дистанційно і т.д.

? 6. Пазли, конструктори, мозаїка, сортери, пірамідки – всі ці іграшки обов'язкові для розвитку логічного мислення у дитини. Звертайте увагу на відповідність їхнього рівня складності віку дитини.

Ігри на розвиток мислення:

???? 1. «ВГАДАЙ-НО». Знадобиться велика, барвиста картинка. Розглядаючи картинку, обговорюємо її деталі із дитиною. Потім граємо в "Угадай-ку". Описуємо один об'єкт, на який ви дивитесь: «Я дивлюся на щось синє, кругле… На що я дивлюся?». Дитина називає.

???? 2. «БУВАЄ ЧИ НЕ БУВАЄ». Для цієї гри потрібний м'яч. Говоримо фразу, і якщо таке буває, дитина ловить м'яч. А якщо не буває, то не ловить. Наприклад: "Кішка квакає", "Собака літає", "Каченя плаває" і т.п.

???? 3. «НАЗВИ ПРЕДМЕТ». Знову знадобиться м'яч. Кидаємо дитині м'яч і говоримо колір, а дитина, спіймавши м'яч і кидаючи його вам, має якнайшвидше назвати якийсь предмет цього кольору.

???? 4. "СПОСТЕРІГАЙ!" Беремо 2-3 непрозорі ємності та тенісну кульку. Показуємо, що кулька є, а ємності – порожні. Пересуваючи ємності, ховаємо під одну з них кульку і просимо дитину відгадати, де тепер ця кулька.

???? 5. «А ЩО БУВАЄ…» Наприклад, питаємо: «А що буває прозоре?» (солодке, пухнасте, зелене). І дитина має назвати ті предмети, які бувають прозорими (солодкими, пухнастими, зеленими).

???? 6. "ЩО ВСЕРЕДИНІ?" Говоримо одну назву об'єкта (наприклад, «дім»), а дитина швидко називає, що буває всередині цього об'єкта.

???? 7. "МІСЯЦІ" Пропонуємо дитині придумати нову назву кожного місяця. До того ж, просимо її пояснити, чому саме цю назву вона вигадала для цього місяця.

???? До речі, ще одна відома всім та доступна гра на розвиток мислення – це гра у звичайнісінькі кубики.

За матеріалами wispyfeatherfarm


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора