A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

Пазли та їх користь для розвитку дитини

Дата: 24.04.2023 12:25
Кількість переглядів: 254

 

 

Знайома проблема, коли ваша дитина не може сконцентруватися, ну максимум, одну хвилину? Це абсолютно нормально, ба більше, це притаманно багатьом маленьким дітям. Трирічна дитина може зосередитися на завданні від 6 до 15 хвилин, а чотирирічна - від 8 до 20 хвилин. Пазли - ідеальний інструмент для розвитку у дітей м'язів концентрації. Збирання пазлу дає дитині можливість зосередитись над одниму завданням без перерв. Пазли - фантастичний інструмент, що вчить дітей багатьом важливим навичкам.

✅1.Концентрація

Збирання пазлу дає дитині можливість зосередитись над одним завданням без перерв.

Аби ваш малюк отримував від пазлів не тільки користь, але й задоволення, потрібно обрати такий пазл, що відповідає вікові дитини. Якщо пазл заскладний, дитина швидко втратить інтерес та терпіння. Але і занадто прості пазли не викличуть необхідних емоцій та не розвиватимуть пильність і терпіння вашої дитини. Зазвичай дітям потрібна підтримка, щоб зібрати перші пазли. Спершу зберіть разом, а далі словесно керуйте процесом. Але постарайтеся поступово менше втручатися. І не зчуєтеся, що зовсім скоро ви просто сидітимете поруч і спостерігатимете, як малюк справляється без вашої допомоги.

✅2.Розпізнавання фігур

Пазли навчають малюків розпізнавати основні геометричні фігури – куля, квадрат, прямокутник, піраміда і куб, властивості цих фігур, їхнє розміщення в просторі. А також симетрію та трансформацію форм, їхні кольори. Пазли можуть допомогти дітям ознайомитися практично з усім, починаючи від географії, закінчуючи частинами тіла.

Цікаво: Програма Монтессорі побудована на тому, що використовує пазли для навчання дітей у ботаніці та зоології і в багатьох інших предметах. Дитина може відокремити частини квітки, дерева, риби і детальніше зрозуміти, як побудована та чи інша істота. Пазл - ідеальний інструмент для навчання.

✅4. Дрібна моторика рук та пальців

Складання пазлів позитивно впливає на розвиток дрібної моторики рук та кистей, особливо у дошкільному віці. Збираючи пазл малюкові потрібно робити досить точні рухи, щоб з’єднати шматочки. А це своєю чергою сприяє розвитку мовлення й інтелектуального розвитку дитини. Щоденна гра у пазли поліпшує пам’ять та розумові здібності дитини.

✅5. Стратегічне мислення

Всі шматки змішані, і їх слід організувати та зібрати. Це шанс засвоїти навички вирішення проблем!!!

Батьки можуть допомогти дітям складати пазли, навчаючи їх стратегічному мисленню.

Ось кілька простих порад, які ви можете спробувати:

- Розсипте пазли та попросіть малечу перевернути всі частини так, щоб сторона зображення була звернена вгору.

- Показажіть дитині, як розпізнати край пазлу.

- Складіть спочатку контур пазлу, і рухайтесь до центру.

- Навчіть малюка сортувати шматки за кольором або формою.

Наприклад, якщо в головоломці є червона квітка, шукайте червоні шматочки та складайте їх у купу.

Поступово збільшуйте складність пазлів чи головоломок, котрі купуєте. І ваш малюк у майбутньому буде готовий стати розумним дорослим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора