A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

Як травма війна впливає на дитячі травми або складні довоєнні психологічні стани?

Дата: 03.11.2022 12:19
Кількість переглядів: 47

 

Коли почалася війна, вона застала людей неочікувано, раптово. На той момент кожен був у якійсь своїй ситуації: хтось страждав від ПТСР, хтось від депресії, хтось мав проблеми у стосунках з рідними, на роботі тощо.

???? Що необхідно знати про людей, які мали складні психологічні стани до війни, та як їх підтримати?

Початок війни – це дуже сильна шокова подія, яка повністю змінює світ навколо і може вплинути по-різному. Можлива як позитивна динаміка впливу, де війна мобілізує сили і слугує поштовхом до руху, так і негативна. Це залежить від світосприйняття людини і глибини її проблеми.

Поєднання зміни світу навколо і сильної шокової події може дати, як би це не парадоксально звучало, сильний поштовх до одужання. Тому що з'являються нові мобілізовані сили, використати які людина може на власний розсуд. Покращення ментального здоров'я також може відбутися за рахунок таких сил.

???? Це кращий сценарій можливого розвитку подій. Але як бути, якщо війна лише погіршила стан людини?

?? Якщо це ви, будь ласка, не нехтуйте своїм станом. За потреби зверніться до сімейного лікаря або психіатра, щоб він призначив вам медикаментозну підтримку. Також обов'язкова психотерапія, щоб побудувати нову землю під ногами, нові опори та не розгубитися в цьому новому світі.

?? Спробуйте частіше говорити про те, що ви відчуваєте, і уявляти те, яким би ви хотіли бачити світ навколо, коли закінчиться війна і ваш стан покращиться. Під час депресії це може бути найскладнішим завданням, тому що мозок переналаштовується на бачення негативних сторін. Але в цьому і полягає ключ до зцілення: вам треба навчити мозок жити без депресії або інших психологічних особливостей, які погіршують вашу якість життя.

?? Якщо ви близька людина для постраждалої, будь-ласка, ставтеся до неї з любов'ю та розумінням. Пам'ятайте про захисні механізми: якщо вони працюють і людина принципово не хоче звертатися за допомогою, можливо, її психіка ще не готова до зміни ставлення, адже цей процес потребує великої кількості енергії. Будьте поряд, розмовляєте з людиною, намагайтеся більше розповідати їй про особливості її стану, слухати, що вона відчуває. Дайте їй змогу відчути себе у безпечному просторі поряд із вами. Це неабиякий внесок до одужання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора