A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ РОЗРІЗНЯТИ ПОНЯТТЯ «ПРАВОРУЧ – ЛІВОРУЧ»

Дата: 06.02.2023 12:17
Кількість переглядів: 341

 

Створіть асоціацію у дитини з певною рукою. Наприклад права (ліва для ліворуких) рука — та, якій він тримає ручку або ложку.

✅ Розкажіть дитині, що все, що знаходиться з боку правої руки — теж праве ( нога, вухо, око).

✅ Тепер тренуємо вміння визначати розташування предметів у просторі. Просіть дитину принести вам предмет, який праворуч від нього, або ліворуч, запитайте, що знаходиться по праву руку, по ліву.

✅ Під час прогулянки розглядайте все навколо, коментуйте все, що побачили, називаючи, з якого боку ви спостерігаєте.

✅ На прогулянці коментуйте ваш маршрут. «Тепер нам треба повернути наліво». «Зараз нам направо».

✅ Постійно в повсякденному житті намагайтеся акцентувати увагу на розміщення речей у просторі. «Де твоя зелена машинка? Ось вона, праворуч від кубиків!» «Принеси мені твою салатову майку. Вона в лівому шухлядці комода».

✅ Ще одним важливим етапом на шляху освоєння понять право і ліво є вміння визначати ліво і право з боку іншої людини. Для цього вам допоможе дзеркало. Або станьте спиною до дитини, попросіть визначити, де у вас права рука, потім пов'яжіть стрічки на праву руку собі і малюкові. Потім поверніться до неї обличчям. Знову відверніться спиною. Важливо, щоб дитина зрозуміла, що права рука завжди залишається правою, а змінюється тільки розташування предметів.

Для навчання розрізненню понять «праворуч – ліворуч» можна

використовувати такі ігри:

1. «Ліворуч-праворуч». Узяти іграшку лівою (правою) рукою і покласти її біля лівої (правої) ноги (руки, вуха).

2. «Фізкультхвилинка» (можна виконувати під час ранкової зарядки). Промовляємо і рухаємося відповідно до вказівок: «Журавлику довгоногий, Покажи мені дорогу! Тупни правою ногою! Тупни лівою ногою. Ліву ручку підніми! Праву руку підніми. Помахай усім, І знайдеш свій дім».

3. «Маленький водій». Знадобиться кермо або іграшкова машинка. Їдемо в машині, коментуючи свої дії: повертаємо ліворуч, повертаємо праворуч.

4. «Овочі — ліворуч, фрукти — праворуч». Картки із зображенням овочів і фруктів слід розкласти відповідним чином.

5. «Світ навпаки». Потрібне велике дзеркало. Стоячи перед ним, необхідно підняти праву руку, потім — ліву. Повернутися до мами і попросити дитину назвати праву мамину руку і ліву, потім пояснити про зворотне зображення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора