A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

ПІРАМІДКА

Дата: 06.02.2023 12:13
Кількість переглядів: 32

 

Дитяча пірамідка – класична розвиваюча іграшка, яка залишається популярною кілька десятиліть. Збирання та сортування деталей розвиває дитячий інтелект і мислення, моторику рук і координацію рухів. Пірамідка вчить малюка розрізняти кольори, форми і розміри.

КОРИСТЬ ПІРАМІДКИ ДЛЯ ДИТЯЧОГО РОЗВИТКУ

✅ Вчить дитину сприймати і розрізняти кольори.

✅ Формує розуміння причинно-наслідкових зв’язків. Малюк стане розуміти, щоб отримати підсумкову фігуру, почути музику або побачити підсвічування, потрібно скласти деталі конкретним чином.

✅ Розвиває дрібну моторику рук, координацію рухів і тактильні відчуття. Дитина бере в пальці предмети різних форм і розмірів, намагається поєднати отвори елементів зі стрижнем іграшки, торкає фактуру і матеріал.

✅ Вчить порівнювати предмети, знайомить з такими поняттями, як «знизу» і «зверху», «більше» і «менше».

✅ Малюк дізнається про різні форми і види фігур, так як сучасні пірамідки включають не тільки класичні кільця, але і квадрати, трикутники, кульки, кубики та інші елементи.

✅ Розвиває мислення, уважність, розумові і логічні здібності, пам’ять та інтелект. Формує посидючість, витримку і цілеспрямованість, вміння зосереджуватися і концентруватися на конкретній задачі.

✅ Можна навчитися рахувати. У процесі гри рахуйте кожну встановлену деталь. Запитуйте у дитини, скільки кілець у іграшки, скільки кілець вже одягнено, а скільки ще потрібно одягнути.

✅ Позитивно впливає на загальний розвиток дітей, на зір і сприйняття, на правильний і своєчасний розвиток мовлення.

✅ Вчить малюка розуміти і виконувати прохання, типу «візьми», «надінь» і «зніми», «дістань» і «поклади». Розширює словниковий запас і розуміння мови дорослих.

✅ Розвиває швидкість реакції, спритність і спостережливість. Вчить доводити почате до кінця, зіставляти і аналізувати, виявляти і виправляти помилки.

✅ Музичні пірамідки розвивають слух малюка, а класичні моделі тренують уяву, просторове мислення, окомір, розширює кругозір.

✅ Спільні ігри з пірамідкою налагоджують контакт з батьками та іншими дітьми, що добре впливають на розвиток дитячої психіки і емоційний стан, на соціалізацію дитини.

З ЯКОГО ВІКУ ДИТИНІ МОЖНА ГРАТИСЯ У ПІРАМІДКУ

Перша пірамідка може з’явитися у дитини вже у два місяці. Так, в цьому віці дитина ще не зможе зібрати виріб, однак нова іграшка приверне увагу малюка яскравими кольорами і деталями. Для безпеки малюка існують моделі без стрижня з безпечного матеріалу і великих деталей.

Щоб дитина змогла складати пірамідку, вона повинна впевнено сидіти. Тобто приблизно після семи місяців. Дитині можна купупити класичну модель з кілець і стрижня. Однак складання пірамідки поки що стане для дітей важким завданням. В такому віці малюки люблять розкидати кільця і перекладати з руки в руку, розбирати і перевертати іграшку.

Ближче до року малюк освоює нанизування кілець на стрижень, але поки що не в вірному порядку. А вже приблизно у два роки може самостійно правильно збирати і розбирати пірамідку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора