A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

КОНТАКТ ОЧИМА У ДИТИНИ З РАС

Дата: 13.03.2023 11:09
Кількість переглядів: 31

 

Дитина з РАС не дивиться в очі. Чому? Контакт очима може викликати надзвичайно сильний стрес у таких дітей. Контакт очима ще більше відволікає їх, і вони не можуть зосередитися на розмові саме через вимоги дивитися в очі.

АЛЬТЕРНАТИВНІ ЗАСОБИ ПОВІДОМИТИ СПІВРОЗМОВНИКУ ПРО СВОЮ ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ

Можливо, що контакт очима викликає у вашої дитини такий стрес, що, коли ви просите її подивитися в очі, вона перестає приділяти увагу бесіді. В цьому випадку, бажано знайти інші способи, за допомогою яких ваша дитина зможе сигналізувати про свій інтерес і увагу до інших людей.

Наприклад, ви можете пояснити їй, що дуже важливо показувати іншій людині, що ти цікавишся тим, що вона говорить. Це можна зробити будь- яким невербальних способом.

Ось деякі варіанти:

✅ Запропонуйте вашій дитині проявляти свою зацікавленість, повністю повертаючись обличчям до іншої людини і встаючи на відстані витягнутої руки від неї. Можна потренуватися в цих діях, а також попрацювати над схильністю кудись йти посеред розмови, якщо така є.

✅ Вчить вашу дитину вставляти доречні коментарі, які говорять про інтерес до слів іншої людини. Наприклад: «так», «добре», «зрозуміло» або навіть «угу». Дуже важливо, щоб вона зрозуміла, коли потрібні такі маленькі коментарі – під час пауз в мові іншої людини, і що їх не можна вимовляти, перебиваючи співрозмовника. Ви можете потренуватися з нею в умінні вставляти такі слова в діалог і правильно визначати час для них.

✅ Ваша дитина навіть може навчитися говорити іншим людям: «Не звертайте уваги, що я не дивлюся на вас – я уважно вас слухаю».

Але буває і навпаки. Дитина краще чує співрозмовника, коли дивиться в очі. Як заохотити підтримувати зоровий контакт?

Чекати погляду.

Перший крок до того, щоб заохочувати контакт очима, полягає в тому, щоб робити паузу, перш ніж відповідати вашій дитині. Наприклад, якщо вона поставила вам запитання або щось попросила, зробіть паузу, перш ніж відповісти їй бо запропонувати їй те, що вона просить.

Розвиток досвіду за допомогою інтересів

Ви також можете використовувати її особливі інтереси, щоб заохочувати контакт очима.

Візуальна підтримка

Це може бути картинка з підказкою подивитися в очі, або ви можете привернути її увагу широким рухом руки, а потім доторкнутися до куточка свого ока, після чого заохотити її за контакт очима.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора