A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

Із Міжнародним днем захисту дітей!

Дата: 01.06.2022 10:05
Кількість переглядів: 98

Права дитини – система можливостей

Діти — це диво і радість, щастя і сенс життя. Діти — це найголовніша інвестиція країни. Дитина, відповідно до Конвенції ООН про права дитини, – це особа, яка не досягла 18 років. Держава взяла на себе зобов’язання захищати дітей. На міжнародному й національному рівні існує багато спеціальних актів про права дитини. Основним актом про права дитини на міжнародному рівні є Конвенція ООН про права дитини.

Права дитини трактуються у таких правових актах:

? ДЕКЛАРАЦІЯ ПРАВ ДИТИНИ. Прийнята резолюцією 1386 (ХIV) Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1959 року. {Щодо статусу Декларації див. Лист Міністерства юстиції № Ш-16216/10.2 від 19.08.2015}

? КОНВЕНЦІЯ про права дитини 20 листопада 1989 року (редакція зі змінами, схваленими резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 1995 року). {Конвенцію ратифіковано Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91}

? ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ОХОРОНУ ДИТИНСТВА» Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 30, ст.142)

???? Конвенція ООН про права дитини

Конвенція- це угода. Текст Конвенції про права дитини готувався, обговорювався та узгоджувався більше десяти років. Конвенція ООН про права дитини - це угода між країнами. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Конвенція була прийнята та відкрита для підписання та приєднання резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу.

Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності. В нашій країні не існує спеціального законодавства для неповнолітніх, і їх права виділені окремими статтями Сімейного, Цивільного, Кримінального та Кримінально-Процесуального кодексів України, а також регулюються окремими законами, такими як закони «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про попередження насильства в сім'ї». Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.

???????? Захищаємо наших дітей, залишаємось поряд і не здаємось.

Із Міжнародним днем захисту дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора