A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

ЩО РОБИТИ БАТЬКАМ, АБИ ЇХ ДИТИНА ШВИДШЕ ЗАГОВОРИЛА: ПОРАДИ ЛОГОПЕДА

Дата: 27.05.2022 13:25
Кількість переглядів: 63

 

«Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова». Панас Мирний

Мова батьків, усіх членів сім’ї – це перший зразок, який наслідує дитина. Дитина повинна чути правильне, виразне, багате мовлення. Без помилок і недоліків.

???? Заохочуйте дитину завжди дивитися на Вас, коли Ви говорите!

Діти навчаються шляхом наслідування. І в розвитку мовлення наслідування відіграє важливу роль. Супроводжуйте свої дії словами! Але не говоріть у порожнечу – дивіться малюку в очі.

???? Використовуйте короткі слова, прості і зрозумілі!

Маленька дитина не в змозі зрозуміти і запам'ятати довгі і складні речення. Тому бажано використовувати прості терміни та короткі фрази (але без «сюсюкання»).

???? Не говоріть надто швидко!

Коли ваша дитина стикається з швидким потоком слів, вона його чує, але не розуміє слів. Шануйте дитину! Давайте їй можливість чути себе і Вас.

???? Промовляйте вголос все, що Ви робите!

«Зараз ми одягнемо черевики, куртку, шапку і підемо гуляти». «Я дістану тарілку, ложку, і ми будемо їсти суп».

???? Читайте дитині книги!

Одним з "наслідків" читання для дітей молодшого віку є більш швидке розвиток мовлення. Постійно читайте дитині добрі вірші, казки, розповіді, перечитуйте їх декілька разів, діти краще сприймають знайомі тексти. Не вимушуйте дитину вивчати довгі вірші, не перевантажуйте мовленнєвим матеріалом.

???? Обмежуйте перегляд телевізора!

Не використовуйте телевізор в якості няні або як метод заспокоєння дитини.

???? Частіше включайте музику та пісні для малят!

Музичні твори та дитячі пісеньки дуже корисні для збагачення словникового запасу і розвитку слухової уваги.

???? Заохочуйте рухову активність дитини!

Щоб швидше розвинути мовлення малюка, більше гуляйте, ходіть, бігайте з ним, грайте в м'яч і т. д. Чітко називайте нові предмети та їх ознаки, спонукайте дитину до обстеження предмета.

???? Виключіть будь-які надмірні вимоги!

Забезпечте своєму малюкові спокійну, розмірену обстановку, здорове харчування, достатній сон, багато гуляйте на свіжому повітрі. Дозволяйте малюкові грати з іншими дітьми.

???? Розвивайте дрібну моторику!

Особливу увагу приділяйте розвитку дрібної моторики, бо вона безпосередньо пов’язана з розвитком мовлення. Ліплення, малювання, ігри з дрібними предметами – усе це допоможе мовленню, а в майбутньому – в опануванні письма.

Опанування рідної мови, рідного слова починається з раннього дитинства, сім'ї, серед близьких і рідних дитині людей, а вдосконалення триває в дошкільних навчальних закладах, школі і упродовж усього життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора