A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

Затримка психічного розвитку (ЗПР)

Дата: 03.03.2023 11:17
Кількість переглядів: 476

Затримка психічного розвитку (ЗПР) - це порушення у формуванні та розвитку психічних функцій та навичок дитини, відставання від норми психічного розвитку в цілому або будь-яких її окремих функцій. Часто ЗПР проявляється в зниженій концентрації уваги, поганій пам’яті, незрілості мислення і швидкій втомлюваності.

У поняття ЗПР у дітей входить і психічне недорозвинення (або уповільнений розвиток), а також стійкі порушення емоційно-вольової сфери дитини, затримки в інтелектуальному розвитку, порушення пізнавальної діяльності.

Фото без опису

Діти з ЗПР більше віддають перевагу ігровій діяльності, їх мислення довше залишається незрілим, а базові знання специфічні і мізерні, найчастіше їхній інтелектуальний рівень значно нижчий, ніж у однолітків.

Однак, часто затримка психічного розвитку є зворотньою, комплексна допомога (медична, психолого-педагогічна) дає змогу «наздогнати» певні відставання у розвитку дитини.

Часто затримку психічного розвитку виявляють при вступі дитини до першого классу, адже саме тут стають вираженими труднощі у навчанні та засвоєнні інформації.

Фото без опису

Затримка психічного розвитку в освітньому процесі може проявлятись в інтелектуальних, навчальних та соціоадаптаційних / соціокультурних труднощах.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора