A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

ІГРИ ДЛЯ РОЗВИТКУ СЕНСОРНОЇ СФЕРИ МАЛЮКІВ

Дата: 11.05.2022 10:14
Кількість переглядів: 206

 

У перші три роки життя дитини активно розвиваються її органи чуття. При цьому головною умовою повноцінного розвитку дітей раннього віку є розвиток сенсорики.

Ігри на розвиток сенсорики спрямовані на формування комплексного і гармонійного світосприйняття, а також є першою сходинкою до придбання чуттєвого досвіду і пізнання світу.

Рівень сенсорного розвитку дитини надає безпосередній вплив на її естетичне, розумове і фізичне виховання. При цьому під сенсорним розвитком розуміється те, наскільки повно і абсолютно маленька людинка бачить, чує і відчуває навколишній світ.

Але як же організувати сенсорний розвиток малюка вдома?

Давайте навчимося деяким іграм, які перетворять світ дитини в чарівну казку, подарують вам і малюкові багато радісних моментів.

1. «Прості пазли».

Розріжте на три (потім на більше) частини будь-яку предметну картинку, листівку. Спочатку зберіть картинку разом з дитиною, а потім запропонуйте їй зібрати самостійно.

*Ускладнюючи завдання перевертайте елементи пазлу.

2. «Маленькі мишенята».

Візьміть будь-яку картинку, листівку, світлину з журналу або книги (головне - зображення повинно бути зрозумілим дитині), виріжте з неї квадрати, круги, трикутники. Розкажіть дитині коротеньку казочку про мишенят, які прогризли в картинці дірки, через що ви ніяк не можете її зібрати. Далі запропонуйте дитині закрити дірки на картинці фігурами, які з неї вигризли миші.

3. «Матусине намисто».

Виріжте з цупкого картону намистини круглої та квадратної форми. Намистини можуть бути одного кольору або різного. Для початку краще використовувати тільки два кольори, коли малюк буде добре орієнтуватися – додайте ще два. Наприклад, спочатку це червоний та жовтий кольори, далі додаємо зелений та синій.

Посередині в намистин виріжте невеликі отвори, щоб туди вільно проходив шнурок. Запропонуйте дитині зібрати намисто для мами.

У цієї гри може бути два варіанти:

1 варіант.

Усі намистини одного кольору, нанизуються по черзі: круг, квадрат.

2 варіант.

Усі намистини різного кольору; чергування кольорів дитина обирає сама. У процесі діяльності запитуйте, якої форми намистина, якого кольору.

*Якщо ви бачите, що дитині ще складно орієнтуватись у поняттях "форма" та "колір", спрощуйте завдання. Наприклад, дитина нанизує тільки жовті круглі намистини, потім нанизує тільки жовті квадратні.

4. «Намисто із тіста»

Ця гра допоможе дитині краще запам’ятати кольори, форми; спонукає до проявів творчості. Разом приготуйте спочатку тісто: змішайте 1 склянку кухонної солі дрібного помолу, 1 склянку муки, 0,5 склянки холодної води, залиште на 3 години в холодильнику. Разом з дитиною зліпіть кульки діаметром 3–4 см та за допомогою трубочки для коктейлів зробіть отвори. Залиште для висихання. Разом з дитиною за бажанням розфарбуйте кульки в різні кольори та вигадайте історію «Хто вдягне наше намисто?».

5. "Неслухняні олівці".

З часом удома накопичується багато різних олівців. Пропонуємо гру, яка не лише допоможе дитині запам’ятати назви кольорів, а й розвине навички охайності. Візьміть різнокольорові пластикові стаканчики (також можна використати елементи пірамідки у формі відерець, або разом з дитиною обклеїти стаканчики самоклейким папером) та запропонуйте дитині покласти кожен олівець у його будинок-стаканчик.

Як і в грі «Матусине намисто» починайте з простого.

Для розвитку пізнавальної активності дитини можна створити «проблемну» ситуацію: запропонувати стаканчики синього, червоного та зеленого кольорів, а олівці червоного, рожевого, синього, блакитного, зеленого та різні відтінки. Дайте дитині можливість самостійно зробити висновки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора