A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

Затримка психічного розвитку (ЗПР)

Дата: 19.04.2023 09:17
Кількість переглядів: 51

 

Затримка психічного розвитку (ЗПР) – це психолого-педагогічне визначення для найрозповсюдженого серед усіх відхилень, які бувають у дітей. Це стан, який характеризується сповільненим інтелектуальним та емоційним розвитком у дитини. Так званий проміжний варіант між нормою і патологією. . За статистикою близько 15% дітей відстають від нормальних показників. У цьому немає нічого страшного, адже ЗПР відмінно піддається корекції – головне вчасно виявити проблему і вжити необхідних заходів для її усунення.

"⚠️" Важливо! ЗПР - це не діагноз! Це синдром, який входить до складу неврологічного/психічного чи соматичного захворювання.

"🚩" Найчастіше перші ознаки ЗПР проявляються у віці 5 років, з часом симптоматика стає більш вираженою. Батькам слід звернути увагу на наступні прояви:

затримка мовного розвитку – дитина не говорить або говорить дуже мало в порівнянні з однолітками;

проблеми в психоемоційної сфері – трапляються різкі зміни настрою; важко примусити себе до будь-якої роботи; є складнощі з адаптацією до нових умов; інфантилізм;

проблеми з концентрацією уваги, дитина часто відволікається і перескакує з одного завдання на інше; може уникати ситуацій, де потрібно думати, може дати відповідь чи виконати завдання "аби відстали";

проблеми з пам'яттю - інформація запам'ятовується дуже погано, візуальна інформація може спрацювати краще вербальної;

ігровий процес максимально одноманітний та спрощений - ігри прості, однакові, без змін та доповнень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора