A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

Корекційно-розвиткові заняття для дітей з сутулістю.

Дата: 20.05.2022 12:32
Кількість переглядів: 69

Сутулістю називають деформацію спини, яка в більшості випадків виникає внаслідок м’язової слабкості і неправильної постави. Найчастіше сутулість спостерігається в дитячому віці, особливо під час посиленого росту скелета. У підлітків така деформація спини може перерости в патологію з характерним викривленням хребта – посилений грудний кіфоз. На даному етапі консервативне лікування захворювання вже малоефективне, так як деформуються кісткові структури хребта.

Причини сутулості:

До найбільш поширених причин сутулості у дітей і підлітків відносять наступні:

Неправильна постава;

Послаблений стан, а разом з ним і слабкий розвиток спинних м’язів;

Аномальний розвиток хребетного стовпа – у 5-6 років це виглядає як звичайна сутулість, проявляючись в повній мірі в більш старшому віці.

Окремо варто відзначити той факт, що сколіоз з початку теж дуже легко сплутати з сутулістю.

Справжня сутулість у дитини візуально виправляється при його розташуванні на рівній і твердій поверхні в горизонтальному положенні. Також, видимість такого порушення постави зникає, якщо дитина випрямить спину, коли він сидить або стоїть. На початковому етапі сутулість навіть з анатомічним викривленням хребетній лінії може бути скоригована за допомогою напруги м’язів.

Підступність спотвореної постави полягає в тому, що при тривалому терміні напруження м’язового каркаса вже не допоможе її виправити. Патологію в занедбаному стані можуть усунути тільки спеціальні методи лікування, а це можливо лише за умови кваліфікованої діагностики і лікарському втручанні. Своєчасне звернення до фахівця може помітно полегшити лікування. Якщо ж викривлення перебуває у важкій стадії, без оперативного втручання практично неможливо обійтися.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора