A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №8 Святошинського району м. Києва

ПОРАДИ БАТЬКАМ ЯК НЕ МОЖНА КАРАТИ ДІТЕЙ: ТИПОВІ ПОМИЛКИ, ЯКІ ДОПУСКАЮТЬ ДОРОСЛІ

Дата: 05.05.2022 12:13
Кількість переглядів: 40

 

 

У багатьох з нас зі словом «покарання» виникають виключно негативні асоціації. Дехто згадує дитячі образи, дехто, навпаки, намагається будь за що огородити дитину від цього стресу.

Насправді ж, бувають моменти, коли покарання не уникнути… Проте, робити це треба вірно, щоб не зашкодити емоційному здоров’ю дитини.

Головне, про що не можна забувати – покарання повинно бути на користь, а не у пориві емоцій. Тільки тоді воно буде продуктивним та допоможе виховати у дитині кращі якості.

Розглянемо типові помилки, які допускають батьки.

? ПОЯСНЮЙТЕ ПРИЧИНУ ПОКАРАННЯ

Перед тим, як покарати дитину, потрібно чітко та ясно пояснити їй за що саме це вдіяно. Якщо дитина не зрозуміє причину покарання – ваші дії не будуть мати ніякого сенсу.

? БУДЬТЕ ПРИНЦИПОВИМИ

Допустимо, учора ви покарали дитину за якусь незначну провину, а вже сьогодні закрили на це очі. Звичайно, пояснення цьому існує: учора ви буди стомлені чи погано себе почували. Ісі негативні емоції з’єднались у одну і ви «вибухнули». Сьогодні, ж коли негативні емоції устаткувались, ваш настрій відновився і ви готові дитині прощати усе і нести оточуючим любов.

Таку поведінку психологи називають «емоційними гойдалками» і її обов’язково треба впорядковувати, чим раніше, тим краще.

У таких випадках дитина губиться і не розуміє: за що її можуть покарати, а за що ні. В подальшому це спричиняє стреси та тривожність у дитини.

? ЗАБУДЬТЕ ПРО ФІЗИЧНЕ ПОКАРАННЯ

Пам’ятайте! Будь яке фізичне покарання - це насилля. А у насиллі немає місця для любові. Деякі з батьків виховувались «ременем», проте не можна переносити цей метод на своїх дітей. До того ж, признаємось чесно, метод ременя ніколи не мав бажаного ефекту виховання.

Фізичне покарання несе у собі моральні та психологічні проблеми у житті дитини.

Тому, коли дитина провинилась, використовуйте більш демократичні способи, які допоможуть дитині усвідомити свою провину.

? НЕ КАРАЙТЕ «ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ»

Зам’ятайте, якщо ви намагаєтесь позбавити чогось дитину «для профілактики», то це не буде дійовим, не буде мати виховного ефекту. Карати малюка можна лише за реальні провини, з яких він отримає уроки. Усі інше призведе тільки до образ.

НЕ ЗАТЯГУЙТЕ З ПОКАРАННЯМ

Не карайте дитину через декілька днів після провини. Наказати потрібно зразу після провини, тільки у такому випадку дитина зрозуміє за що її покарано.

? РОЗДІЛЯЙТЕ ПОКАРАННЯ ТА ВІДЗНАКИ

В жодному разі за те, що дитина провинилась, не забирайте подарунки, які вона заслужила своїми успіхами. Як мінімум- це нелогічно!

Дитина повинна чітко розуміти, що подарунки були заслужені доброю справою, гарним вчинком, успіхом. І якщо вона провинилась зараз, то не отримає у майбутньому того, чого хотіла, а НЕ ВТРАТИТЬ ТЕ, ЩО У НЕЇ Є.

Така стратегія дозволить дитині нести відповідальність за свої вчинки, слова, контролювати свою поведінку та емоції.

? НЕ МАНІПУЛЮЙТЕ ПОЧУТТЯМИ ДИТИНИ

Не забувайте, що мета покарання-проаналізувати свою поведінку та зробити відповідні висновки. Ні за яких обставин не можна принижувати дитину, ображати її чи братись до емоціонального шантажу. Маніпуляції почуттями дитини залишать у її душі слід багато глибший, ніж просте покарання за провину.

? НЕ КАРАЙТЕ ПУБЛІЧНО

Покарання дитини при сторонніх дуже нагадує публічні приниження в Древньому Римі. Якщо вирішили наказати малюка,- зробіть це сам на сам. Таким чином ви не травмуєте самооцінку дитини.

? НЕ ВИМАГАЙТЕ ЗАНАДТО БАГАТО

Усім притаманно помилятись. А інколи за помилку батьки вимагають від дітей надто багато. В цьому випадку дитина не розуміє чого від неї чекають. Важливо враховувати вікові та психологічні особливості своєї дитини кожного разу, коли вирішите покарати її за черговий (на ваш погляд) проступок.

? КРИТИКУЙТЕ ПРОСТУПОК, А НЕ ДИТИНУ

Нікому не хочеться чути: «Ти погана людина». Адже помиляються усі. Перехід на особистість дуже ранить та ображає, викликає почуття образи та відторгнення. А ось фраза «цей вчинок не дуже вдалий» вже не так зачепить самолюбство, бо критиці піддається не особистість, а лише один з моментів нашої поведінки.

Діти дуже відчувають таку різницю, тому не потрібно акцентувати увагу на поганому. Краще закріпити в їй свідомості позитивне мислення та поведінку.

А якщо вже дитина нашкодила, то обв’язково проговорюйте з нею причини такої поведінки і не допускайте таких батьківських помилок!

Бажаємо успіхів!

Любіть та оберігайте своїх дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора